5 curiozități despre Crăciun

5 curiozități despre Crăciun

La un pas mai aproape de sărbătorile de Decembrie, dar la un pas mai departe de istorie. Întotdeauna ne-au fascinat biografiile și istoria, iar astăzi vă vom prezenta câteva curiozități care sperăm să vă îmbogățească cunoștiințele.

În primul rând le-am cercetat pentru a ști noi mai multe, deoarece tot așa am aflat că americanii nativi au defapt o părere negativă despre Columb. În general societatea adoptă destul de ușor noi obiceiuri și tradiții, care sunt importate din alte țări și care nu au nicio legătură cu istoria neamului.

Cadourile

Fiind ocupați zilnic cu surprize și cadouri pentru oameni, am fost curioși să aflăm de unde a apărut obiceiul de a oferi daruri de Crăciun. Astfel am descoperit despre cadourile de Crăciun, băuturile specifice și multe alte tradiții că nu sunt obiceiuri ale societății moderne în care trăim, chiar dacă modernismul și marketingul profită la maxim de ele. Aceste obiceiuri le-am căpătat de la romani, care își făceau cadouri cu ocazia Revelionului. La început Biserica nu a fost de acord cu acestea, a încercat să se opună obiceurilor romane, dar în final a cedat în fața dorințelor oamenilor.

Pomul de Crăciun

Majoritatea oamenilor știu că Martin Luther, protestant rebel, ar fi cel care a dat lumii pomul de Crăciun, sau cel puțin o variantă de lumânări aprinse în brad. Prima asociere de brazi și Crăciun apare la sărbătoarea lui Sfântul Bonifacius în sec XII, când Martin Luther a tăiat un copac considerat sfânt, copacul lui Thor, pentru a demonstra sătenilor că zeul lor nu există. În sec XV oamenii tăiau copaci, îi puneau în casă și îi decorau cu fructe uscate, bomboane și lumânări. Această tradiție era deja veche la momentul când a Martin Luther a tăiat copacul lui Thor.

sursa (1)

O imagine care reprezintă pe Martin Luther și familia în seara de Crăciun, în 1853.

sursa (2)

Noi când am citit cum erau înainte împdobiți brazii, ne-a surâs ideea simplității și a fructelor uscate. În trecut merele erau pe post de globuri. Dacă te-ai plictisit de toate decorațiunile pentru brad, anul acesta noi propunem un brad foarte simplu, decorat cu globuri de sticlă și lumințe în formă de lumânări. Aruncă o privire la globurile noastre de sticlă pictate.

Moș Crăciun

Povestea lui Moș Crăciun, bogat și îmbrăcat în roșu, este defapt bazată pe poveste lui Sfântul Nicolae. Acesta s-a născut în anul 1620 și s-a născut în satul Pathara și era cunoscut pentru banii și cadourile pe care le oferea în secret săracilor. Imaginea veselă a acestuia se trage probabil din 1823 de la poemul intitulat Noaptea dinaintea Crăciunului.

Thomas Nast a fost caricaturistul american care a creat imaginea lui Santa Claus, în 1840, iar aceasta este prima ilustrație în care a apărut Moș Crăciun. În ultimii 170 de ani putem vedea că costumația și înfătișarea lui s-a schimbat de multe ori.


sursa (3)

Dacă vreți să trimiteți o scrisoare sau să îl contactați pe Moș Crăciun, acesta are biroul în Montreal Canada. La telefon vor răspunde spiridușii. Acest oficiu al lui Moș Crăciun s-a înființat în 1983, deoarece poșta locală nu mai putea să facă față scrisorilor dedicate moșului.

Japonia de Crăciun

În România, de Crăciun, mâncare este din belșug și nu putem nega asta. Preparate care mai de care. De obicei, mama făcea specialități tradiționale pentru seara de Ajun iar pentru Revelion specialități de tot felul. Foarte interesant este că în Japonia, pentru masa din Ajun, cel mai ocupat loc nu este acasă, este KFC-ul. Și dacă acum în mintea voastră se naște întrebarea DE CE?, să știți că nici măcar japonezii nu știu de ce cumpără KFC în perioada Crăciunului (video aici). În timp ce aceștia consumă acidulate de la fast food-ul KFC, noi suntem pe stil românesc, și vă inspirăm cu sticle de vin vechi pictate, ideale pentru masa de Ajun în familie.

sursa (4)

Colinde

Cel mai mare grup de colindători care au colindat vreodată a fost alcătuit din 25,272 de oameni. Activitatea a fost înregistrată în Cartea Recordurilor și s-a desfășurat în Akwa Ibom, Nigeria, la Stadionul Uyo Township. Foarte frumosă inițiativă, dacă vreți să viziționați și un video aveți aici. Și tot la capitolul colinde, cel mai cântat colind din lume este Noapte de vis (”Silent Night”).
sursa (5)

Sperăm că v-au plăcut curiozitățile noastre. Dacă știți curiozități despre perioada sărbătorilor de iarnă am fi bucuroși să le citim. Sunt invitații noștri să le lăsați într-un comentariu chiar sub articol.

Bibliografie:

https://www.youtube.com/watch?v=93R8D6MqhHM

http://time.com/3613551/christmas-song/

http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/largest-group-of-carol-singers

(1) https://www.youtube.com/watch?v=93R8D6MqhHM

(2) http://rainforestislandsferry.com/the-story-of-the-first-christmas-tree.html

(3) http://www.sonofthesouth.net/Nast_Santa_Claus.htm

(4) https://www.thesun.co.uk/living/2131180/heres-the-crazy-reason-kfc-is-the-traditional-christmas-dinner-in-japan/

(5) http://www.guinnessworldrecords.com/news/2015/1/video-watch-nigerian-choir-sing-their-way-to-largest-group-of-carol-singers-reco-369110

Leave your reply

*
**Not Published
*Site url with http://
*