Originile Crăciunului: Informații și legende

Originile Crăciunului: Informații și legende

A fost odată ca niciodată și dacă n-ar fi nu s-ar mai povesti... Despre Crăciun se pot spune multe lucruri, având numeroase semnificații creștine. Cu toate acestea, am putea spune că povestea Crăciunului este strâns legată de nașterea pruncului Iisus Hristos în Bethleem, pe data de 25 decembrie.

Și tot atunci, în luna decembrie, creștinii devin mai buni, mai blânzi și cei mai mulți nu își uită aproapele. Se face bradul, omul de zăpadă, serbăm Ignatul, dăruim cadouri de Crăciun și conservăm ritualurile creștine, rostind frumos colinde și ospătându-ne din toate cele preparate la gura sobei.

Despre Crăciun, am putea spune că a început a fi serbat în Europa în jurul anului 429, atunci când unul dintre marii împărați ai lumii, Iustinian, a declarat Crăciunul ca fiind o sărbătoare a întregului imperiu Roman.

De asemenea, de-a lungul timpului, Crăciunul a căpătat multă notorietate, toți creștinii lăsând deoparte orice alte datini, obiceiuri sau alte sărbători, precum au fost Saturnalii, o sărbătoare ce se desfășura între 17 și 23 decembrie, Mithra – sărbătorită în 25 decembrie.

Aceste sărbători au fost asimilate de ziua Nașterii Domnului, devenind o mare sărbătoare a lumii, dar și cel mai mare motiv de bucurie. Se spune că până ce Iustinian a declarat Crăciunul sărbătoarea Imperiului Otoman, omagiată de 25 decembrie, creștinii din Europa sărbătoreau nașterea Domnului în data de 6 ianuarie.

 

Legenda lui Mos Craciun

Legenda lui Moș Crăciun

Și cum era și firesc, nu există Crăciun fără Moș Crăciun și nu există copil care să nu numere zilele până la venirea Moșului cel bun. Se spune că până în secolul al IV-lea, Moș Crăciun era serbat în ziua lui Moș Nicolaie, un moș extrem de bun, mai ales cu copiii.

Cu toate acestea, odată cu Reformarea, credința în Moș Nicolaie a devenit mai mică în aproape toată Europa, cu o singură excepție – Olanda. Aici, copiii atârnau de sobă saboții lustruiți pentru ca Moșul să îi umple cu dulciuri și bunătăți. Și astfel tradiția a ajuns departe, tocmai în America, astfel că începând cu secolul al XVII-lea, copiii din SUA îl așteptau pe Santa Claus.

Și Moș Crăciun, în varianta cunoscută de noi astăzi a fost redat de Thomas Nast, începând cu anul 1863.

Se spune despre Moș Crăciun că a fost un om rău, care nu i-a permis soției sale să o găzduiască pe Fecioara Maria pentru a-l naște pe Iisus Hristos. Femeia s-a opus deciziei sale și astfel a ascuns-o pe Fecioara Maria în grajd, născând într-o iesle. La aflarea veștii, Moș Crăciun a pedepsit-o pe femeie și i-a tăiat mâinile. Drept pedeapsă, Moșul a fost pedepsit ca an de an să ajungă în casele fiecărui copil din lume și să îi ofere o bucurie, dăruind tot ceea ce este mai frumos. Și iată că Moșul este astăzi unul bun și vestea venirii sale îi bucură pe toți copiii din lume.

Și cum Moșul trebuie să aibă în desaga lui de toate, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, poți opta pentru cadouri unice, bucurându-i astfel pe toți aflați în jurul bradului. Globuri personalizatedecorațiuni personalizate pentru membrii familiei, vinuri pe eticheta cărora să poți transmite un mesaj celor dragi, ornamente vesele, ba chiar și decorațiuni pentru bebeluși – acesta este Crăciunul.

 

Legenda Bradului de Craciun

Bradul de Crăciun

Și bradul de Crăciun are povestea sa. Totul a început în secolul al XVI-lea, atunci când poporul german a început să decoreze pinii pentru Crăciun, atât pe cei ce se aflau în casă, cât și pe cei de afară. Foloseau mere, hârtie colorată și îi luminau pe aceștia cu lumânări.

Istoria mai spune că cel ce a decorat pentru prima dată un brad de Crăciun a fost Martin Luther King. Se spune că mergea agale într-o seară spre casă și astfel a zărit lumina stelelor reflectată printre ramurile de pin. Și-a dat seama că pinii ar putea fi decorați cu lumânări și astfel atmosfera sărbătorii ar fi una de neuitat.

În Anglia, bradul de Crăciun a fost realizat pentru prima dată în anul 1848, de către familia regală.

Legenda ciorapilor de Crăciun

Se spune că ar fi existat un nobil care nu a putut trece ușor peste moartea soției sale, cea pe care a iubit-o foarte mult. Și-a risipit toată averea, astfel că cele trei fiice ale sale nu mai aveau de nici unele, trăind în sărăcie.

Și cum pentru fiecare există câte o salvare, Sfântul Nicolaie nu a putut rămâne indiferent, astfel că a pornit pe calul său spre casa fetelor nobilului și a aruncat pe coșul casei 3 pungi de bani de aur care au alunecat direct în ciorapii fetelor ce erau lăsați la uscat lângă sobă.

Leave your reply

*
**Not Published
*Site url with http://
*